İyi bir cinayet gizemini sevmeyen yoktur herhalde. Sonu gelmeyen CSI klonlarından Sherlock’a, yetmiş sekizinci sezonunu oynayan Arka Sokaklar’dan True Detective’e; her seviyeden anlatım dilini konuşabilen bir türdür polisiye. Ama hepsini, tek bir sorunun cevabı için izleriz… Katil kim?
Gerçek suç / cinayet hikâyeleri şu aralar her zamankinden daha popüler. 1999’daki gerçek bir lise cinayetini ve bunu takip eden soruşturmadaki tutarsızlıkları anlatan Serial, on iki bölümlük podcast formatıyla, türe yeni bir soluk getirdi. Podcast kültürüyle haşır neşir olmak isteyen, sporda / trafikte dinleyecek farklı bir şeyler arayan herkesi yönlendirelim bu arada. Uyarı: final bölümü için büyük beklentileriniz olmasın.
Geçtiğimiz ay tamamlanan altı bölümlük HBO belgeseli The Jinx için ise hiçbir uyarım yok. Beklentilerinizi yüksek tutun. Çünkü oha.
The Jinx’in merkezinde, New Yorklu milyarder bir ailenin eksantrik veliahtı Robert Durst var. Konuşması ve mimikleriyle enteresan bir karakter olduğunu hemen gözlemlediğiniz Durst’ün hayatı, karanlık gizemlerle dolu: İlk eşinin 1982’de kaybolması (ceset bulunamadı), en yakın arkadaşının 2000’de kafasına sıkılan tek kurşunla öldürülmesi (faili meçhul) ve komşusunun 2001’de kol ve bacakları vücudundan ayrılmış bir halde Galveston Körfezi’nde karaya vuruşu… Bütün bunlar dünyanın en şanssız adamının başına gelmiş bir dizi talihsiz tesadüf olabilir miydi?
Durst, bu üç vakadan yalnızca sonuncusu için yargılandı ve “nefsi müdafaa” savunmasıyla suçsuz bulundu.
Yönetmen Andrew Jarecki, Durst’ün hayatından esinlenerek yazdığı ve başrollerinde Ryan Gosling ile Kirsten Dunst’ın yer aldığı All Good Things filminin ardından, beklemediği bir telefon aldı: Gerçek Robert Durst, hikâyesini kendi ağzından anlatmak istiyordu ve Jarecki ile kameralar önünde konuşmaya hazırdı.
Ortaya çıkan belgesel dizisi The Jinx, Durst ve Jarecki arasındaki bu sohbetleri, canlandırmalar, soruşturmada görev alan polis ve savcıların görüşleri, kurban yakınlarının duygu ve düşünceleriyle zenginleştiriyor. İyi cilalanmış, iyi çalışılmış bir iş olduğu ortada. Ancak yapımcıların en büyük şansı, ellerinde Durst gibi bir malzeme olması: Durst aynı anda komik ve ürpertici olabilen, tekinsiz ve abartılı, gerçek bir enigma.
Bu yazı spoiler içermiyor ama, altıncı bölümdeki büyük finalin son zamanlarda izlediğim en akılda kalıcı final bölümü olduğunu belirtmem gerek.
Altı bölüm boyunca ilgiyle izlenen, son bölümüyle de ağzınızı açık bırakan The Jinx, “belgesel formatında gerilim nasıl olur” sorusunun cevabını, gösterişli bir biçimde veriyor.
10 üzerinden 9